AKKURAT SOM MED BT!!

Postet av Eiker BTK den 25. Jan 2015

SPORTEN.COM

Hurtignavigasjon

Vis menyVis søk

Hovednavigasjon

Skjul meny

Søk

Skjul søkSøk

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

E-postSØNDAG 25.01.2015Hans Erik Ødegaard trener MjøndalenTRENT TIL TOPPS: Pappa Hans Erik Ødegaard skjønte tidlig at sønnen Martin kunne komme langt, men ikke på grunn av et medfødt fotballtalent.

PAPPA ØDEGAARD MENER MEDFØDT TALENT TELLER 10 PROSENT:– DU LYKKES MED TRENING, IKKE TALENT!

Thomas KleivenJOURNALISTTHOMAS KLEIVEN

FOTBALL PUBLISERT:I GÅR KL 06:30 (OPPD. KL 12:59)

Faren til Martin Ødegaard tror ikke sønnens suksess kommer av et medfødt talent for fotball.

At Martin Ødegaard allerede som 16-åring er klar for verdens største fotballklubb, kommer altså av andre årsaker enn talent, skal vi tro mannen som kjenner gutten best.

Sporten.com snakket med Hans Erik Ødegaard i forbindelse med freeski-legenden Andreas Håtveit sin uttalelse om at talent ikke finnes.

Selv om han som nå er landets ferskeste fotballeksport regnes som et av idretts-Norges største talenter, tror ikke faren Hans Erik Ødegaard at Martin var født til å bli en god fotballspiller.

7-ÅRINGEN NEKTET Å SLUTTE TRENINGEN

– I fotball er det trening som gjør at du lykkes. Ikke talent. Balansen er kanskje medfødt, men ikke ballfølelsen. Den kommer fordi du holder mye på med ball, sier Hans Erik Ødegaard, som ble sikker på at sønnen kom til å nå et høyt nivå som fotballspiller allerede da Martin var sju år gammel.

martin ødegaard trener.TRENINGSTALENT: Faren til Martin Ødegaard mener sønnen har talent for trening, og at det er innsatsen, ikke medfødte egenskaper, som først og fremst skaper gode fotballspillere.

Ingen har trent mer enn Martin, og han har alltid trent på de riktige tingene.Hans Erik Ødegaard om sønn og Real Madrid-spiller Martin Ødegaard.
Etter en treningsøkt hvor Hans Erik hadde løp intervaller, lekte Martin med ball like ved. Da intervalløkten var over, prøvde han å få sønnen med seg hjem. Men Martin nektet. Han kunne ikke dra før han hadde skutt sine siste 50 skudd.

Da forstod faren at Martin hadde et talent for trening.

TI PROSENT TALENT

Men hva som egentlig skal forstås med at folk har et idrettstalent, er ikke så lett å si ifølge professor ved Norges idrettshøgskole Gunnar Breivik.

– Det finnes ikke et medfødt utgangstalent. Ingen er født til å bli verdens beste utøver. Men mange er født med en fysikk som rammer inn det sportslige mulighetsrommet. Det folk kaller talent er ikke så spesifikt at det bare gir deg muligheten for å lykkes i en enkelt idrett, sier Breivik.

Mens noen idretter krever spesifikke medfødte fysiske egenskaper, er det innen andre idretter mer åpent for at alle kan lykkes. Jo mer kompleks idretten er, jo større er muligheten for å kompensere med andre ferdigheter.

I sprint vil det være umulig å bli best om du har en ugunstig sammensetning av muskelfibertyper, og i svømming trenger du en kropp egnet for å bevege seg raskt i vannet.

I fotball derimot er det muligheter for at de fleste kroppstyper kan lykkes.

– En persons medfødte talent teller maksimalt ti prosent for om han lykkes som fotballspiller eller ikke. Det viktigste talentet er talentet for å trene.Martin Ødegaards far Hans Erik Ødegaard.
– En persons medfødte talent teller maksimalt ti prosent for om han lykkes som fotballspiller eller ikke. Det viktigste talentet er talentet for å trene, sier Hans Erik Ødegaard som selv har vært toppspiller på Strømsgodset og Sandefjord før han ble assistenttrener i Mjøndalen.

Dermed er Ødegaard enig med freeski-legende Andreas Håtveit som tidligere har uttalt til Sporten.com at nesten alle kunne blitt like god på ski som ham, hvis de hadde trent nok.

INGEN TRENTE MER

Selv om Martin Ødegaard kunne gå før han var ni måneder og generelt var tidlig motorisk utviklet, tror ikke faren at sønnen har et spesifikt talent for fotball.

– Han har god balanse og er bra i forhold til retning og små flater. Men dette er ting han hele tiden har trent på. Helt siden han var et lite barn, har disse ferdighetene blitt stimulert og utviklet. Å trene så mye mer enn hva Martin har gjort, er ikke mulig. Hadde han trent mindre, ville han vært en dårligere fotballspiller, sier Hans Erik Ødegaard, som mener tre ting kreves for å lykkes som idrettsutøver:

– Du må trene mye, du må ha kvalitet i treningen og du må trene riktig i forhold til idretten du holder på med. Ingen har trent mer enn Martin og han har alltid trent på de riktige tingene, sier faren til Norges neste store fotballstjerne.
Kommentarer

0 Kommentar

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline